GALERIE FOTO

 
 

La Baia Mare a fost deschisă oficial Olimpiada Naţională de Religie pentru seminarii şi licee teologice <detalii>

Album Foto
 

Fotografii excursie.

 
Participanţii Olimpiadei Nationale de Religie pentru seminarii si licee teologice ortodoxe, Baia Mare, 19-22 aprilie 2018, într-o excursie în Maramureşul istoric: s-au vizitat Mănăstirile Bârsana şi Săpânţa, Cimitirul Vesel şi Muzeul Memorial din localitatea Sighetu Marmaţiei

Album Foto
 

Festivitatea de premiere a Olimpiadei Nationale de Religie pentru seminarii si licee teologice ortodoxe, Baia Mare, 19-22 aprilie 2018 <detalii>

Album Foto
 
Impresii
 
 

 

Album Foto

La Baia Mare a fost deschisă oficial Olimpiada Naţională de Religie pentru seminarii şi licee teologice

Joi după amiază, de la ora 17,00, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la Catedrala Episcopală "Sfânta Treime" din Baia Mare, a avut loc deschiderea oficială a Olimpiadei naţionale de Religie pentru seminarii şi licee teologice.

Festivitatea de deschidere

Cu această ocazie, a fost oficiat un Te-Deum de ajutor de la Dumnezeu pentru buna desfăşurare a Olimpiadei, la care au slujit Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecanul Facultăţii de Filologie a Centrului Univesitar "Nord" din Baia Mare, coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă "Justinian Arhiepiscopul" şi preşedintele comisiei centrale de evaluare a Olimpiadei, şi Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare, unitate şcolară care găzduieşte desfăşurarea Olimpiadei.

A urmat apoi intonarea Imnului Naţional al României, "Deşteaptă-te române", de către Corul "Angelli" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare, dirijat de Pr. Prof. Drd. Andrei Baboşan.

La festivitatea de deschidere oficială au luat cuvântul Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, care a făcut o pezentare frumoasă şi concisă a judeţului Maramureş, cu ce are el mai interesant postat pe piedestalul istoriei naţionale, mai vechi sau mai recente, judeţ care a găzduit, în urmă cu 10 ani, prima ediţie a acestei olimpiade.

Au mai vorbit Cătălin Pâslaru, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi secretarul Comisiei Naţionale de Evaluare, care a transmis mesajul ministrului educaţiei naţionale Valentin Popa, Diacon Andrei Constantin, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecan al Facultăţii de Filologie, coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă "Justinian Arhiepiscopul", preşedintele Comisiei Naţionale de Evaluare, care a asigurat participanţii de obiectivitate pe parcursul concursului, ce va începe mâine, vineri, 20 aprilie 2018.

Moderatorul activităţii de deschidere a fost Pr. Prof. Florin Hoban, inspector pentru religie al judeţului Maramureş.

În încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a adresat participanţilor la Olimpiada Naţională de Religie, preoţi, profesori şi elevi concurenţi, binecuvântându-i şi urându-le bun venit în judeţul de basm care este Maramureşul. Apoi le-a prezentat tinerii din Episcopie, activităţile în care sunt antrenaţi ei, prin ASCOR, ATOCEM şi asociaţiile din protopopiate, prezenţa lor în număr mare la Sfintele Liturghii de la Catedrala Episcopală şi în bisericile de enorie, purtându-şi costumul popular de o frumuseţe unică în lume, le-a vorbit despre taina Maramureşelui şi ancestralitatea sa etnică, în care "parcă a păşit Dumnezeu cu piciorul înaintea ta, sfinţind locul". Le-a mai vorbit Preasfinţitul tinerilor despre secularizarea societăţii contemporane mondiale, despre numărul mare de tineri care părăsesc România în căutarea unei existenţe mai bune, despre copiii care se nasc în diaspora şi despre multe altele.

În încheiere, participanţii au asistat la un program de cântece religioase susţinut de Corul "Angelli" al Seminarului, dirijat de Pr. Prof. Andrei Baboşan, şi Corul "Gaudium" al copiilor şi levilor, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, un cor tânăr şi foarte bun, care a luat deja premii naţionale.

Elevii şi însoţitorii lor au mai vizitat expoziţia de artă plastică din sala "Justinian Arhiepiscopul" a Catedralei Episcopale "Sfânta Treime", care găzduieşte lucrări din activitatea "De la Înviere la Înălţare", ajunsă la ediţia a XVIII-a, precum şi Muzeul Episcopiei, care este găzduit în sala "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din cea de a doua absidă a Catedralei.

Azi, vineri, 20 aprilie 2018, la ora programată, olimpicii vor începe concursul, în care, de fapt, toţi sunt câştigători, perntru că în aceste zile în Baia Mare sunt prezenţi cei mai buni elevi din ţară la disciplinele religioase din seminarii şi liceele teologice.

Festivitatea de premiere a Olimpiadei Nationale de Religie pentru seminarii si licee teologice ortodoxe, Baia Mare, 19-22 aprilie 2018 <detalii>

Album Foto

 

Olimpiada Naţională de Religie de la Baia Mare - o reuşită deplină

Baia Mare a fost gazda Olimpiadei Naționale de Religie pentru seminarii și licee teologice ortodoxe, în perioada 19-22 aprilie 2018, organizată de către Ministerul Educației Naționale, desfășurată de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și de către Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, găzduită și susținută de Seminarul Teologic Liceal “Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare.

La competiția din acest an s-au înscris un număr de 105 de elevi din 27 de seminarii și licee teologice din țară care, în urma etapei locale a olimpiadei, au primit punctajul care le permitea participarea în cadrul etapei naționale, însoțiți de către 27 de cadre didactice.

Comisia Centrală de organizare și desfășurare, alcătuită din 20 de cadre didactice din Ministerul Educației Naționale, profesori din învățământul universitar și preuniversitar, și-a început activitatea miercuri, 18 aprilie 2018.

Primirea concurenților a avut loc joi, 19 aprilie 2018. Deschiderea festivă a olimpiadei a avut loc în aceeași zi prin săvârșirea slujbei de   Te-Deum  oficiate în prezenţa Preasfinţitului Părinte Dr. Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în Catedrala Episcopală “Sfânta Treime”din Baia Mare. A urmat intonarea imnului național de către Corul “Angelli” al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare .

Ședința solemnă de deschidere a fost prezidată de către Preasfinţitului Părinte Dr. Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, din prezidiu făcând parte: prof. conf. univ. dr.Vasile TIMIȘ, Inspector General în cadrul Ministerului Educației Naționale, pr. prof. conf. univ. dr. Adrian PAUL prodecan al Facultății de Litere din cadrul departamentului Nord al Universități Tehnice Cluj-Napoca, prof. Cătălin PÎSLARU, inspector General în cadrul Ministerului Educației Naționale, Inspector diacon Andrei CONSTANTIN, reprezentantul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr.prof. Florin HOBAN, inspector pentru religie la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.

A urmat un scurt program susținut de către Corul “Angelli” al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Corul de Copii și Tineri “Gaudium” al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Grupul Coral al „ASCOR” Baia Mare .

Vineri, 20 aprilie 2018, începând cu ora 10,00, elevii participanți au susținut proba scrisă la disciplinele Vechiul Testament, Noul Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Dogmatică, la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare .

În aceeași zi a urmat o scurtă explorare în Rivulus Dominarum la obiective religioase și culturale din orașul reședință de județ: Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare , Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş , Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Baia Mare , Centrul Vechi al orașului, biserici din orașul Baia Mare .

Sâmbătă, 21 aprilie 2018, participanții au avut plăcere să facă cunoștință cu Maramureşul voievodal, păstrător al credinţei străbune şi al tradiţiilor autentice , vizitând Mănăstirea Bârsana, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Muzeul Memorial Sighetu Marmației.

Seara, la Colegiul Național "Gheorge Șincai" din Baia Mare, într-o atmosferă plăcută, generată de prestația deosebită a elevilor de la Palatul Copiilor, a avut loc festivitatea de premiere, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Dr. Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a celor mai buni elevi teologi din învățământul preuniersitar din țară. Ministerul Educației Naționale a acordat 12 premii și 17 mențiuni, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a oferit 41 premii speciale, diplome și premii în cărți, Patriarhia Română a oferit premii în cărți elevilor premianți, BCR a acordat 40 premii speciale, din partea organizatorilor au fost oferite cupe naționale și medalii. Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia a fost gazda Comisiei Centrale. Duminică, 22 aprilie 2018, toți participanți au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturgie de la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare și să viziteze expoziția „ Cartea veche – Mărturie vie a spiritualităţii neamului românesc”.

Organizatorii și susținătorii principali ai acestei competiții au fost: Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Seminarul Teologic Liceal ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare. Parteneri și colaboratori: Catedrala Episcopală ”Sfânta Treime” Baia Mare, Primăria Baia Mare, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Memorial Sighetu Marmației, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Baia Mare, Colegiul Economic ”Nicolae Titulescu” Baia Mare, Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare, Liceul Agricol ”Alexiu Berinde” Seini, Mănăstirea ”Sfânta Ana” Rohia, Mănăstirea "Cuvioasa Parascheva" din Strâmtura, Biserica Ortodoxă ”Sfânta Ana” Baia Mare, Mănăstirea Bârsana, Biserica Ortodoxă Săpânța, Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Fărcașa, Școala Gimnazială Ardusat, Școala Gimnazială Gârdani.

Sponsori: Universal Alloy Corporation Europe SRL, BCR Susursala Județeană Maramureș, 4BRANDS, S.C. Metal Tomi-Var S.R.L., S.C. Timara S.R.L., I.I. Cârmaci Aurelia, Mina Witrans S.R.L., Asociația Filantropică ”Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Asociația Filantropică Cultural Creștină Martyria Baia Mare, Biserica Ortodoxă Tămășești, ASCOR Baia Mare, ATOCEM Baia Mare, Asociația cadrelor didactice din Școala ”Alexandru Ivasiuc” Baia Mare.

Parteneri media: Trinitas TV, TL Plus, Maramureș TV, Ziarul Lumina, Graiul Maramureșului. Mulțumirile noastre se adresează tuturora acelora care prin implicare și generozitate au sprijinit această competiție, felicitând în același timp pe toți participanții, elevii, părinții, cadrele didactice, pentru efortul depus și rezultatele obținute.