TROPARUL - GLASUL IV (DIATONIC)

"Mare slujitor al lui Dumnezeu, Sfinte Parinte Ierarh Iosif, cu cantari cinstim si pomenim numele tau. Caci, marturisind pe Hristos in Maramures, dreapta credinta aparand, ocrotitor te-ai facut turmei tale. Pentru aceasta, roaga pe Hristos, Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre."

 

        

Sfantul Iosif Marturisitorul din Maramures - 24 aprilie

        In contextul noilor conditii de libertate, oferite dupa decembrie 1989, Biserica Ortodoxa Romana a incercat sa-si refaca structurile. Astfel, in sedinta din 12 februarie 1990, Sfantul Sinod a aprobat reinfiintarea Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Imediat dupa aceasta, a incoltit si ideea infiintarii unei scoli teologice, pentru a deveni un adevarat laborator al Bisericii, in care sa se pregateasca viitoarele vlastare, dar totodata sa dea si un duh nou orasului Baia Mare, atat sub aspect didactic, cat si sub aspect cultural - confesional.
        Pentru concretizarea acestei idei a fost nevoie de initiativa Prea Sfintitului Justinian Chira, noul episcop ortodox al Maramuresului si Satmarului. Visul maret a devenit realitate la data de 10 mai 1991, cand Sfantul Sinod a aprobat infiintarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Baia Mare, primindu-se apoi autorizatia din partea Secretariatului de Stat pentru culte.
        In primii ani Seminarul Teologic si-a desfasurat activitatea in cladirea Grupului Scolar de Industrie Usoara Nr. 6 din Baia Mare, iar din anul 1995 a primit un corp de cladire la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny", din strada Progresului, nr. 43, unde activam si in prezent.
        Cladirea are in componenta sa zece sali de clasa, un cabinet de informatica, o capela pentru practica liturgica, iar in apropierea scolii se afla cladirea internatului, cu o capacitate de 120 de locuri.
        In anul 1997, Consiliul de administratie al Seminarului Teologic a facut demersurile necesare pe langa Episcopia Maramuresului si Satmarului, precum si pe langa Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, ca aceasta institutie de invatamant teologic sa primeasca numele „Sfantul Iosif Marturisitorul”, punandu-se astfel si sub ocrotirea ilustrului ierarh maramuresean. Ca urmare, in zilele de 9 - 11 mai 1997 au avut loc festivitatile cu ocazia primirii noului nume al scolii.

        De 1a anul infiintarii, elevii Seminarului nostru au obtinut rezultate remarcabile. O latura specifica a activitatii noastre, care a adus rezultate deosebite, atat pe plan national, cat si international, a fost Corul "Angelli", dirijat de Prof. Iustin Podareanu si de Arhid. Prof. Drd. Petrica Covaciu. Dintre succesele inregistrate, amintim noua locuri I la festivaluri nationale si internationale; participari internationale in Ungaria – 1993, Polonia – 1994, Marea Britanie – 1995; invitatii de participare la Festivalul Interortodox de Coruri de Tineret, organizat de Biserica Ortodoxa a Greciei cu ocazia Marelui jubileu (2000), Festivalul International de Tineret si Muzica de 1a Viena (2000).
        La olimpiadele scolare s-au obtinut cateva rezultate remarcabile:
- La faza judeteana: un premiu I la limba si literatura romana; 3 premii I la istorie; un premiu I la geografie
- La faza nationala: un premiu special la istorie; 4 mentiuni la discipline teologice; 3 premii III la discipline teologice; 2 premii II la discipline teologice.
        Multi dintre absolventii scolii noastre au fost hirotoniti preoti, majoritatea dupa studii universitare.
        Intr-un cuvant, se poate afirma faptul ca scoala noastra dispune de un colectiv didactic valoros, alcatuit din profesori - preoti si laici - care sustin o atmosfera de traire spirituala si educatie umanista, favorabila formarii unei autentice personalitati crestine.

Liceul Teoretic Sanitar Baia Mare, in anul 1972 cand a luat fiinta, a fost singura institutie de invatamant cu profil sanitar, din judetul Maramureş, sub egida Ministerului Sanatatii.

In perioada 1972 - 1982 a functionat cu doua nivele de invatamant:

1 Scoala Postlicela Sanitara cu durata de şcolarizare de 2 ani (pentru absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat) avand patru specializari: asistent de medicala, asistent de pediatrie, asistent de obstetrica - ginecologie, asistent de ocrotire;

2 Şcoala profesionala cu durata de şcolarizare de 2 ani (pentru absolventii de gimnaziu), pregatind surori medicale. In aceasta perioada şcoala a fost condusa de:

1 dr. MUNTEANU MARIA (1972 - 1973)

2 dr. KREUTZER MARIA (1973 - 1978)

3 dr. MERCEA VALERIA TEREZIA (1978 - 1982)

Incepand cu anul şcolar 1978 - 1979 şcoala postliceala sanitara s-a desfiintat, aceasta forma de invatamant, transformandu-se in invatamant liceal sanitar. Cu aceata data s-a schimbat şi denumirea institutiei de invatamant, numindu-se LICEUL SANITAR BAIA MARE. Aceasta forma de tnvatamant, şcolariza absolventi de gimnaziu, iar dupa examenul de bacalaureat, absolventii erau repartizati in munca la spitalele din judet, avand titlul de sora medicala, iar dupa primul an de activitate, care s-a numit an de stagiu, sustineau examenul de stagiu, examen care confera pregatirea in specialitate: medicala, pediatrie, obsterica - ginecologie, ocrotire, igiena, etc. Liceul Sanitar a avut ultima promotie de absolventi in anul şcolar 1993-1994. Din anul 1982 şi pana in anul 1989, Liceul Sanitar a fost condus de prof. DICU FLORICA. In ianuarie 1990 conducerea liceului a fost preluata de prof. DONCA ALEXANDRU.

Liceul Sanitar avea o mare cautare in randul absolventilor de gimnaziu, aşa se explica faptul ca an de an concurenta era acerba (intre 7 - 9 candidati pe un loc). Au fost participari la olimpiade judetene şi nationale unde s-au obtinut premii I şi II, III, mentiuni, la diferite discipline (chimie, biologie, geografie, istorie, concursul pe meserii). Aceste rezultate au fost obtinute cu aportul profersorilor: prof. Costea Luiza, prof. Dicu Florica, prof. Pop Aurora, prof. Carauşan Elena, prof. Covaciu Traian, as. Marian Lucretia, as. Pesek Maria. Multi dintre absolventi au urmat facultati de: medicina, chimie, drept, etc.

In luna august 1990 invatamantul sanitar a fost reorganizat. Aceasta reorganizare a insemnat reinfiintarea Şcolii Postliceale Sanitare incepand cu anul şcolar 1990 - 1991, data la care la conducerea Grupului Şcolar Sanitar a fost numit dr. BARBUŞ GAVRIL. La acesta data s-a revenit şi la denumirea initiala, de Grupul Scolar Sanitar, avind doua forme de invatamint :liceul sanitar ultima generatie si invatamant postliceal sanitar cu durata de scolarizare de 3 ani, prima generatie cu specializarea asistent generalist.

Dupa absolvirea ultimei promotii de liceu sanitar, invatamantul liceal a devenit teoretic cu profil real, specializarea – stiinte ale naturii.

In perioada 1992-1999 absolventii liceului sanitar au avut posibilitatea efectuarii cursurilor de echivalare cadre medii sanitare conform HGR nr.602/1992 şi HGR NR.797/1997, iar in urma absolvirii acestor cursuri la Grupul Şcolar Sanitar, au obtinut titlul de asistenti medicali. Din anul scolar 1994-1995, Grupul Şcolar Sanitar a intrat sub egida Ministerului Invatamantului, iar din anul 2000, şcolarizarea la invatamantul postliceal s-a derulat cu taxa de şcolarizare suportata de elevi. Intre 2005-2012 la conducerea Grupului Şcolar Sanitar Baia Mare a fost numit prof. COVACIU TRAIAN. Din seprembrie 2012 denumirea liceului este LICEUL TEORETIC SANITAR, iar perioada sept 2012-nov 2012 la conducerea liceului a fost prof. RAD LACRIMIOARA, iar in anul scolar 2013-2014 conducerea liceului a fost formata din prof. BREBAN DAIANA si dir. adj. MUNTENAU DANIELA.

Pocesul instructiv educativ la nivel liceal este asigurat de 25 de profesori, iar la nivel postliceal de 41 de specialişti, 6 maiştri instructori şi 10 asistenti din spitale unde se desfaşoara stagiul clinic.

INCEPAND CU 01 SEPTEMBRIE 2014 SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX "SF. IOSIF MARTURISITORUL" SI LICEUL TEORETIC SANITAR AU FUZIONAT UNITATEA REZULTATA FIIND SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX "SF. IOSIF MARTURISITORUL".

Comasarea se face cu acordul autorităţii publice locale, al Inspectoratului Şcolar, al cadrelor didactice şi al directorilor din cele două unităţi de învăţământ, dar şi cu acordul ministrului educaţiei, Remus Pricopie.

Directorii Seminarului Teologic Ortodox "Sfantul Iosif Marturisitorul" au fost:

  • Pr.Prof.Dr. Tamas Ovidiu
1991 - 2001
  • Pr. Dersidan Leontin
2001 - 2002
  • Pr. Prof. Dr. Cristian Stefan
2002 - 2006
  • Pr. Lect. Univ. Dr. Nechita Marius
2006 --2023
  • Pr. Prof. Hoban Florin
2023 - prezent