-inapoi-

 

 • Sfânta Liturghie arhierească cu ocazia începerii noului an școlar

Luni, 13 septembrie 2021, de la ora 8:00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, cu ocazia începerii noului an școlar în instituțiile de învățământ preuniversitar.

Din soborul părinților slujitori au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și eclesiarhul Catedralei Episcopale, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector școlar pentru disciplina religie în cadrul ISJ Maramureș, Pr. Prof. Dr. Claudiu Pop, Pr. Bogdan Călin Stoica, secretar în cadrul instituției de învățământ menționată mai sus, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, slujitor al catedralei și duhovnicul Seminarului, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Prof. Drd. Daniel Fărcaș, Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu și Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat.

Au fost prezenţi elevii seminarişti alături de părinţii lor, cadrele didactice care își desfășoară activitatea la catedră, personalul auxiliar şi credincioşi.

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Corului „Angelli” din cadrul Seminarului Teologic dirijați de Prof. Dr. Andrei Baboșan.

„Astăzi, pe lângă elevii seminariști prezenți în catedrală, sunteți și reprezentanții tuturor prietenilor și colegilor dumneavoastră care încep un nou an școlar. În rugăciunile din cadrul Sfintei Liturghii am cuprins pe toți în rugăciunile noastre: seminariști, elevi și preșcolari, și, L-am rugat pe Dumnezeu, să vă trimită multă înțelepciune, răbdare și cumințenie. Întotdeauna, de acum și până la finalizarea studiilor frățiilor voastre în instituțiile de învățământ, trebuie să aveți în minte trei direcții importante: una îndreptată spre Dumnezeu, una către părinții care v-au dat viață și v-au crescut, și, ultima, la fel de importantă, înspre părinții profesori și cadrele didactice care v-au îndrumat pașii în toată învățătura cea bună și folositoare”, a explicat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

La final, pe soleea din fața Sfântului Altar, a fost oficiată Slujba de Tedeum cu prilejul începerii noului an școlar, după care, profesorii diriginți au mers împreună cu elevii în sălile de clasă pentru a le înmâna orarul și manualele școlare.

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” s-a înfiinţat în contextul noilor condiţii de libertate, după decembrie 1989. În şedinţa din 12 februarie 1990, Sfântul Sinod a aprobat reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, apoi, imediat după aceasta, vrednicul de pomenire IPS Arhiepiscop Justinian Chira a avut inițiativa înfiinţării unei şcoli teologice. La data de 10 mai 1991, Sfântul Sinod a aprobat înfiinţarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Baia Mare, urmând ca apoi să fie primită autorizaţia din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.  Foto.

BIOLOGIE

ONLINE

martie-aprilie 2020

OFERTA EDUCATIONALA

AN SCOLAR

2018-2019

Admitere - probele de aptitudini 2018

<format pdf>

<detalii>

 

Vizite arhierești în Protopopiatul Baia Mare

11 aprilie 2019 - Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului in vizita la "Seminarul Teologic Liceal Sf. Iosif Marturisitorul" Baia Mare. Foto

 

Corul „Angelli" al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul", din Baia Mare

Premiul I și calificarea la etapa națională care va avea loc la Pitești între 22-25 aprilie 2019 .

Foto.

Azi, 29 martie 2019, în cadrul Olimpiadei Naționale Corale, etapa interjudețeană, desfășurată la Oradea, corul „Angelli" al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul", din Baia Mare, dirijor pr. prof. dr. Andrei Baboșan, a obținut Premiul I și calificarea la etapa națională care va avea loc la Pitești între 22-25 aprilie 2019 .
Felicitări tuturor

 

Luni, 10 septembrie 2018 – ora 08:00 - Preasfințitul Părinte Iustin liturghisește și predică la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare cu ocazia începerii noului an școlar al Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul.

DESCHIDEREA AN SCOLAR 2018-2019

Album Foto.

 

CENTRU EXAMEN

BACALAUREAT 2017-2018

COLEGIUL NATIONAL

"MIHAI EMINESCU" <format pdf>

 • ROSE - Program educational de sprijin Şcoală pentru elevii corigenţi”

Perioada 2-An II ROSE

9 IULIE 2018- 20 IULIE 2018

CONSULTATII ROSE - CORIGENTE

 • Lb romana -Marti, 17.07.2018, H: 11.00 - 14;

                      Joi, 19.07.2018, H: 11.00 - 14.00

 • Istorie/ geografie : 17.07.2018 si 18.07.2018
 • Logica: 17.07.2018, H: 9.00-11.00
 

OFERTA EDUCATIONALA

AN SCOLAR

2018-2019

Admitere - probele de aptitudini 2018

<format pdf>

<detalii>

Pliant -OFERTA EDUCATIONALA - AN SCOLAR 2017-2018

 • 3 septembrie 2018 înscrierea pentru probele de aptitudini la secretariatul liceului

 • 5 septembrie 2018 desfăşurarea probelor de aptitudini

 • 6 septembrie 2018 afişarea rezulatatelor la probele de aptitudini -depunerea contestaţiilor pentru proba scrisă

 • afişarea rezultatelor finale, în urma contestaţiilor.

 

 • CURS FESTIV CLASA A XII-A - JOI, 24 MAI 2018, la ora 10,00. Foto.
 • Întâlnirea promoţiei 2008 a Seminarului Teologic din Baia Mare
 • Marti, 22 MAI 2018 - Intalnirea de 10 ani - promotia 2008

Marţi, 22 mai 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat la întâlnirea promoţiei 2008 a Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare, care a început, la Catedrala Episcopală "Sfânta Treime" din Baia Mare, cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, la sfârşitul căreia a fost oficiată Slujba Te-Deum-ului de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra absolvenţilor în cei 10 ani scurşi de la absolvire.

În anul 2008 au absolvit Seminarul Teologic din Baia Mare 4 clase, care i-au avut diriginţi, o perioadă, pe profesorii Daniela Ciolte, Iulia Tămaş, Pr. Dr. Petrică Covaciu, Arhid. Drd. Daniel Farcaş.

Pe parcursul anilor de seminar directorii Seminarului au fost Pr. Dr. Cristian Ştefan şi Pr. Dr. Marius Nechita.

După Te-Deum, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adresat absolvenţilor de acum un deceniu un scurt cuvânt de învăţătură, în care le-a vorbit despre misiunea pe care o au de îndeplinit în viaţă, ca absolvenţi de seminar, viitori sacerdoţi, diaconi, arhidiaconi sau preoţi. Foto.

 
 • Acţiune de suflet a Corului de Copii şi Tineri ,,Gaudium”

Marţi, 25 ianuarie, a fost semnat un Parteneriat de colaborare între Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Baia Mare, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului - Corul de Copii şi Tineri ,, Gaudium ” şi Seminarul Teologic Liceal ,, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul ” din Baia Mare.

Acest parteneriat a venit în urma unei dorinţe de a face o faptă caritabilă, şi anume de a donarea unei tablete electronice pe care corul ,, Gaudium ” a câştigat-o în urma Concursului naţional ocazionat de Ziua internaţională a cântului coral (locul al II-lea), şi organizat de Cantus Mundi România, în luna decembrie a anului trecut.

La această acţiune au fost prezente persoane de specialitate în domeniu, între care, amintim pe Buda Cristina - inspector şcolar pentru învăţământ special, prof. Covaci Nicoleta Elena - directorul CSEI Baia Mare, Baic Monica Maria - profesor de Kinetoterapie şi arhid.prof.drd. Adrian Dobreanu - coordonatorul şi dirijorul Corului de Copii şi Tineri ,, Gaudium ” din Baia Mare.

Înainte de semnarea propriu-zisă a parteneriatului între instituţii, o parte a membrilor Corului de Copii şi Tineri ,, Gaudium ” , au interpretat celor prezenţi la eveniment, în holul instituţiei, cântări folclorice şi religioase; la rândul lor, copii din cadrul Centrului Incluziv, au recitat câteva poezii cunoscute din opera eminesciană, ştiindu-se faptul că, acum o săptămână, a fost sărbătorită Ziua Culturii Naţionale.

,,Ne bucurăm fiindcă astăzi am reuşit să fim în mijlocul copiilor din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie inclusivă, oferind acest mic dar, o tabletă; nu am făcut altceva decât să donăm din puţinul nostru celor ce au mai multă nevoie în activităţile educative pe care le desfăşoară. Fiindcă, dar din dar se face rai!”, a precizat arhid. Adrian Dobreanu.

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă are scopul să ofere servicii de instruire, educare, recuperare, profesionalizare şi integrare socio-profesională. Tinerii cu dizabilităţi sunt incluşi într-o şcoală deschisă, prietenoasă, tolerantă şi democratică, comprehensivă, fără discriminare şi excludere, mediu în care ei sunt valorizaţi şi integraţi. Centrul Şcolar are ca ordonator principal de credite Consiliul Judeţean Maramureş.

CONCERTUL SOLEMN DE COLINDE "DUPA DATINI COLINDAM"

EDITIA A XIV-A.

IN CATEDRALA EPISCOPALA "SFANTA TREIME", B-DUL UNIRII NR. 17

Joi, 14 decembrie 2017, de la ora 18,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la Concertul solemn de colinde „După datini colindăm”, ediţia a XIV-a, susţinut de cele mai bune patru coruri teologice din Eparhie.

Moment special pentru Regele Mihai I al Românie i

Concertul a început cu un moment dedicat Regelui Mihai I al României, la propunerea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, ţinând cont că suntem în zilele de doliu declarate de Guvernul României. Aşadar, a fost ţinut un moment de reculegere, iar după aceea toate corurile au cântat „Veşnica pomenire”.

Coruri de anvergură naţională şi internaţională

Corurile care au evoluat în această seară în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare nu sunt nişte coruri obişnuite, ci coruri care au reprezentat învăţământul teologic din Eparhie la diferite competiţii din ţară şi din afara ei sau, pur şi simplu, au dat răspunsurile la Sfinte Liturghii în ţară şi peste hotare. Dar să vedem care sunt aceste coruri.

Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” , înfiinţat de profesorul Iustin Podăreanu, prezent în această seară la concert. Corul „Angelli” a luat fiinţă odată cu înfiinţarea Seminarului, la începutul anilor '90. A participat la zeci de concerte şi a făcut turnee în ţară şi străinătate. Corul este condus acum de Pr. Drd. Andrei Baboşan.

Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Domeniului Teologie Ortodoxă din cadrul Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare . Este înfiinţat în anul 2000 de Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, de la Domeniul Teologie Ortodoxă al C.U. „Nord” din Baia Mare, care îl conduce de la înfiinţare până în prezent.Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, înfiinţat de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu după târnosirea Catedralei, în 2003. A reprezentat cântecul coral religios în mai multe locuri din ţară. În prezent este condus de Prof. Dr. Cosmin Lauran.Corala Preoţească „Arhanghelii” a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului este alcătuită din preoţi şi diaconi care slujesc la Sfintele Altare. A luat fiinţă în 2006 şi este condusă de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu. A străbătut Europa, unde a cântat în marile oraşe, dar şi la Locurile Sfinte din Israel. Are voci rare, de excepţie, care înfrumuseţează cântarea cu nuanţe lirice aparte. O mare parte din preoţii care o compun au înfiin ț at sau instruiesc coruri în parohiile pe care le păstoresc.

Un public cunoscător al muzicii corale

Un public select şi avizat, bun cunoscător al muzicii corale, între care mulţi profesori de muzică, dirijori sau foşti dirijori de coruri, actuali corişti sau foşti corişti în coruri laice sau bisericeşti, a umplut până la refuz Catedrala Episcopală. Şi au avut ce să vadă ș i audă, pentru că a fost un concert de excepţie, pe care publicul creştin îl aşteaptă an de an. În Catedrală s-a aflat deputatul Cherecheş Viorica, dar şi alţi oameni politici, foşti demnitari ai judeţului. Au fost, de asemenea, spectatori din familiile coriştilor. Multele aplauze au răsplătit strădania coriştilor de a cânta din tot sufletul cele mai frumoase colinde.

„La întâlnirea finală cu Dumnezeu cred românii vor începe o colindă”

„Pentru că poporul român are cel mai frumos tezaur de colinde din toată lumea creştină, colinde ancestrale, până la cele din vremea noastră, alcătuite de cântăreţii de la strană, care sunt de o frumuseţe unică şi rară, eu cred că la întâlnirea noastră finală cu Dumnezeu Mântuitorul şi Dreptul Judecător, când vor veni toate neamurile pământului să dea răspuns ce rodire au adus în lumina Evangheliei pe care au primit-o prin Iisus Hristos în Care au crezut şi prin predica Sfinţilor Apostoli, cred că românii vor începe o colindă, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Şi atunci Dumnezeu va deschide Porţile Cerului şi vor intra toţi românii în ritm de colindă ca să-L colinde pe Dumnezeu în Treime şi vor intra cu noi, românii, toate neamurile creştine, chiar dacă unele vor fi pierdut pe drum tezaurul creştin şi credinţa. Dumnezeu nu cred că va lăsa afară popoarele care au rodit de-a lungul istoriei în Evanghelie. Aceasta dorim, aceasta credem şi aceasta nădăjduim”, a afirmat în încheiere Preasfinţitul Părinte Iustin. Foto.

INCEPUT DE AN SCOLAR 2017-2018

DESCHIDEREA ANULUI SCOLAR

2017-2018

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, astăzi, 11 septembrie 2017 începând cu ora 08.00, în Catedrala episcopală "Sfânta Treime" din Baia Mare, a avut loc Sfânta liturghie prilejuită de deschiderea noului an şcolar preuniversitar din cadrul Seminarului Teologic "Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare.

Sfânta liturghie a fost săvârşită de către un sobor de preoţi şi diaconi, care predau în învăţământul teologic. Amintim pe pr. prof.dr. Marius Nichita, Directorul Seminarului Teologic din Baia Mare; arhim.dr. Ioachim Tomoioagă, consilier eparhial; pr.prof. Florin Hoban, Inspector şcolar pentru religie în cadrul ISJ Maramureş; pr.prof.drd. Claudiu Pop, pr.prof. Claudiu Ciascai, arhid.prof.drd. Daniel Farcaş, pr. Stoica Calin şi arhid.prof.drd. Adrian Dobreanu. Au fost prezenţi elevii seminarişti din cadrul STOR Baia Mare, alături de părinţii lor şi de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de elevi seminarişti dirijaţi de pr.prof.drd. Andrei Baboşan.

La Sfânta Liturghie a participat şi domnul Cătălin Cherecheş, Primarul Municipiului Baia Mare.

La final s-a oficiat Slujba de Te-Deum, urmată de citirea mesajelor pentru început de an şcolar: astfel, arhim.dr. Ioachim Tomoioagă a dat citire mesajului cu privire la începutul anului şcolar 2017-2018 al Prefericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi părinteasca binecuvântarea a Preasfinţitului Părinte Iustin; pr.prof. Florin Hoban a dat citire mesajului transmis de către conducerea Inspectoratului Judeţean Maramureş; pr.prof.dr. Marius Nechita a urat bun venit elevilor seminarişti în anul şcolar 2017-2018, aducând la cunoştinţă câteva câteva chestiuni administrative şi de organizare la început de an şcolar. Foto.

BAC 2017

 • TELEFONUL VERDE LA CARE SE POT SESIZA NEREGULILE SAU DISFUNCTIILE LA EXAMENE NATIONALE
 • TEL. VERDE NATIONAL: 0800801100-telefon gratuit sau site: http://www.educatiepentruviitor.edu.ro-unde se pot semnala nereguli aparute in organizarea su derularea examenelor nationale sau eventuale fapte de coruptie
 • TEL. VERDE al ISJMM: 08008160262-telefon gratuit
 • CURS FESTIV CLASA A XII-A - 23 MAI 2017 la ora 10,00- la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare. Foto.

 • ATESTAT 2017
 • PERIOADA DE SUSTINERE A ATESTATULUI:
 • 19.05.2017 - prezentarea lucrarii
 • 22.05.2017 - probele practice

 • Admitere - probele de aptitudini 2017<detalii>

 • INSCRIERE POSTLICEAL!!! ASISTENT MEDICAL GENERALIST-SCOALA DE STAT-

 • Vineri 27 ianuarie 2017 , Preasfintitul Parinte Iustin, a vizitat Seminarul Teologic,,Sf. IosifMarturisitorul,, din Baia Mare, a stat de vorba cu directorul scolii teologice Pr. Prof. Dr. Marius Nechitasi cu cadrele didactice,dupa care a vizitat salile de curs. Foto.

Un regal într-un ţinut voievodal. Foto.

Duminică, 18 decembrie 2016, de la ora 18,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul ales al Maramureşului şi Sătmarului, a participat la Concertul solemn de colinde intitulat „Colind în cer şi pe pământ”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Au evoluat în faţa catedralei arhipline cele mai bune coruri bisericeşti ortodoxe care există în acest moment în Episcopie: Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijor pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu; Corala „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijor pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu; Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Domeniului Teologie Ortodoxă din Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare, dirijat de pr. lect. univ. dr. Teofil Stan; Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijor pr. prof. drd. Andrei Baboşan; Grupul Bizantin Bărbătesc „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, dirijat diac. prof. drd. Adrian Dobreanu.

Au fost interpretate, în total, peste 30 din cele mai frumoase colinde, armonizate pe două sau mai multe voci, iar concertul a putut fi urmărit prin internet în ţară şi în întreaga lume.

Concertul solemn de colinde a fost considerat de P.S. Episcop Iustin „un regal într-un ţinut voievodal”. „Însuşi spaţiul în care ne găsim (nivelul I al Catedralei Episcopale n.r.), a spus Arhiereul maramureşean, este ca şi peştera din Betleem. Parcă aici colindul revine la baza lui, la rădăcina lui. Parcă aici simţim colindul păstorilor, şi al magilor, şi al îngerilor, care au venit la Naşterea Mântuitorului în Betleem. Este mesajul de pace şi de bunăvoire între oameni. Este mesajul de speranţă. Este mesajul de unitate în jurul Mântuitorului Iisus Hristos. Totul este darul lui Dumnezeu făcut umanităţii prin întruparea Fiului Său, Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.”

Fără Iisus Hristos lumea naufragiază

Iar după aceasta P.S. Iustin a continuat cu afirmaţii pentru susţinerea valorilor creştine ale poporului român: „Cât de important este să ne păstrăm valorile creştine într-o lume care se păgânizează! Cât de important este să ne raportăm la rădăcini! Modernitatea pentru noi nu însemnează abandonarea valorilor sfinte, abandonarea rădăcinilor, abandonarea esenţialului, a celor mai importante lucruri care ne-au şlefuit sufletul şi inima noastră de creştini, ci modernitatea înseamnă aducerea tradiţiei în actualitate. Ori biserica tocmai acest lucru face. Ce poate să fie mai modern decât o astfel de construcţie cum este catedrala noastră? Simplitate cuceritoare, dar de o nobleţe voievodală. Ce poate să fie mai frumos decât colindul nostru străbun exprimat cu sufletul? Noi cântăm şi artistic şi se depun eforturi mari ca să facem artă interpretativă, dar se cântă cu sufletul, cu multă bucurie. Să ajute Dumnezeu poporul român să ne păstrăm credinţa şi să o mărturisim în secolul XXI şi în continuare. Şi pe Hristos. Fără Hristos lumea naufragiază. Dacă îl abandonăm pe Hristos, lumea nu mai are rezolvare. Doar împreună cu Hristos, care a venit să ne colinde, în lumina programului pe care Dumnezeu l-a avut cu umanitatea, doar împreună cu Hristos se pot rezolva problemele dificile ale umanităţii şi ale creştinătăţii, a spus răspicat Părintele Episcop.”

Voci rare

Concertele solemne de Naşterea Domnului au o vechime de câţiva ani buni, iar calitatea lor a crescut de la an la an, încât acum se poate spune, fără ezitare, că un astfel de concert, ca amploare, dimensiune şi calitate nu prea are egal în ţară.

În primul rând, pentru că şi-a spus cuvântul nivelul ridicat al interpretării fiecărui cor, dificultatea putând fi depăşită doar de vocile foarte exersate şi talentate. Ori astfel de voci au existat la fiecare cor, ca să nu mai vorbim de solişti, care au fost voci rare, cu un timbru aparte. Fie că vorbim de protopopul Ioan Socolan din Satu Mare, diaconul Ionuţ Pleş, Ioana Botiş, Paula Coteţ, Lăcrimioara Rostaş, Marcela Latiş sau colaboratorii Răzvan Paşca şi Horaţiu Rusti.

Suntem convinşi că mulţi din cei ce au fost la concertul din Catedrală se gândesc deja la concertul de colinde de la anul.

Binecuvântare pentru un nou an şcolar

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul începutului noului an şcolar 2016-2017:

Începutul noului an şcolar 2016-2017 este prilej de bucurie şi de emoţie pentru elevi, părinţi şi cadre didactice, precum şi de conştientizare a valorii educaţiei autentice în viaţa copiilor şi a tinerilor.

Într-o societate secularizată şi globalizată, în care copiii şi tinerii sunt îndemnaţi să gândească în termeni de succes material şi „să se descurce individual”,   este necesară intensificarea cooperării dintre Familie, Biserică şi Şcoală, pentru a cultiva valorile perene ale persoanei dincolo de modelele efemere ale vremii, spre a dezvolta libertatea unită cu responsabilitatea şi fericirea personală unită cu solidaritatea comunitară.

Biserica, prin rolul ei spiritual şi educaţional, doreşte să vină în întâmpinarea tinerilor care caută un sens al vieţii şi al devenirii lor în societate. Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016 „ An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „ An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”, care au unit bucuria credinţei cu lumina culturii. Copiii şi tinerii doresc să fie iubiţi şi să iubească, să crească afectiv, intelectual, spiritual şi fizic, printr-o educaţie adecvată. De aceea, ei au nevoie să fie ascultaţi şi încurajaţi, dar şi ajutaţi şi îndrumaţi, mai ales când idealul lor sincer se întâlneşte cu realitatea dură a contextului social cotidian, când creşterea şi maturizarea lor înseamnă efort intelectual şi fizic, speranţă şi perseverenţă.

Recent, în perioada 1-4 septembrie 2016, Arhiepiscopia Bucureştilor, în colaborare cu Patriarhia Română, a organizat   „ Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Toată Lumea”, la Bucureşti. Evenimentul a oferit un cadru adecvat în care 2.500 de tineri din diferite ţări au identificat problemele specifice generaţiei lor şi au propus posibile soluţii.   Entuziasmul, dăruirea şi cooperarea tinerilor la această întâlnire arată dorinţa implicării active a tinerilor în viaţa Bisericii şi a societăţii, precum şi importanţa organizării       în continuare a unor astfel de evenimente, pentru că adevărata bucurie se naşte din comuniunea inimilor, iar maturizarea se realizează prin comunicare şi conlucrare în comunitate.

Prin cateheza parohială, prin parteneriatele dintre parohie şi şcoală, prin taberele de copii şi multe activităţi culturale, social-filantropice şi ecologice pe care le organizează în cadrul diferitelor ei proiecte,   Biserica face eforturi să cultive în copii şi tineri duhul prieteniei şi al comuniunii, să prevină abandonul şcolar în familiile sărace şi în cele în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate, să suplinească lipsa de afecţiune părintească acolo unde părinţii sunt absenţi, să descopere şi să   încurajeze spiritual şi material copiii talentaţi pentru a face roditoare darurile primite de la Dumnezeu, spre bucuria familiei şi a comunităţii.

Acum, la început de an şcolar, adresăm elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice părintească binecuvântare, rugându-ne lui Dumnezeu să le dăruiască tuturor sănătate, ajutor şi multă bucurie în promovarea unei educaţii integrale, deopotrivă intelectuale şi spirituale, personale şi sociale, spre binele familiei, Bisericii şi poporului român.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 • 10 ani de învăţământ teologic la Satu Mare. Foto.

Marţi, 13 septembrie 2016 , Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a participat la festivitatea de deschidere a anului şcolar la Liceului Teologic „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

Festivitatea de deschidere a început la biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din curtea liceului, în Altarul de Vară, cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor alcătuit din preoţi profesori din acest liceu, preoţi foşti absolvenţi ai liceului, în frunte cu directorul pr. Gabriel Groza, şi pr. conf. univ. dr. Adrian Paul, de la Centrul Universitar”Nord” din Baia Mare. La Sfânta Liturghie a asistat P.S. Iustin Sigheteanul şi pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare.În biserică s-au aflat părinţi ai elevilor şi credincioşi din parohie veniţi să se roage împreună cu preoţii.Un educativ cuvânt de învăţătură a rostit P.S. Iustin Sigheteanul pentru elevii acestui liceu, vorbind despre educaţie şi însemnătatea învăţământului teologic în Satu Mare, municipiu în care există mai multe şcoli confesionale.Directorul Liceului Teologic „Nicolae Steinhardt”, pr. prof. Gabriel Groza, a reliefat realizările care au fost concretizate în cei 10 ani de învăţământ teologic sătmărean, despre rezultate deosebite pe care le-au obţinut elevii acestei unităţi şcolare în cei 10 ani de existenţă.

P.S. Iustin Sigheteanul i-a oferit directorului, pentru biblioteca liceului, Monografia-album „Chivote ale Credinţei” cu cele 30 de mănăstiri şi 10 schituri din Eparhie. P.S. Iustin Sigheteanul, însoţit de directorul liceului, a vizitat unitatea de învăţământ, reabilitată în totalitate înaintea acestui an şcolar, pe bobocii din clasa I, cu care a stat de vorbă.

Sărbătoarea celor 10 ani de învăţământ teologic

Evenimentul aniversar la un deceniu de învăţământ teologic sătmărean a fost marcat la Filarmonica „Dinu Lipati” din Satu Mare, sub genericul „10 ani de nota 10”. Despre cei 10 ani de pionierat în învăţământul teologic ortodox în Satu Mare a fost prezentat un film documentar, în care s-a făcut referire la realizările din fiecare an din această perioadă.La momentul muzical al sărbătorii, copiii din clasa a II-a au încântat audienţa cu un potpuriu de cântece populare, îmbrăcaţi în frumoasele costume de Codru. Cântece din zonă a interpretat şi solistul Petrică Mureşan, venit cu melodii din zona Codrului.În continuare, 10 absolvenţi, câte unul din fiecare an, au fost premiaţi de conducerea liceului: elevi care au făcut cinste liceului, şefi de promoţie şi olimpici premiaţi la concursurile naţionale, azi răspândiţi în lume şi în ţară.Directorul Liceului, pr. prof. Gabriel Groza, a oferit apoi „Placheta Aniversară” pentru cei care au contribuit la susţinerea învăţământului teologic ortodox sătmărean. Prima „Plachetă Aniversară” a fost oferită Înaltpresfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Apoi a primit „Placheta Aniversară” P.S. Iustin Sigheteanul, care răspunde, din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, de învăţământul teologic din judeţele Satu Mare şi Maramureş. Au mai primit „Plachetă Aniversară” protopopul pr. Ioan Socolan, care a participat la deschiderea primului an şcolar al Liceului „Nicolae Steinhardt”, fostul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ileş, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Călin Durla, foşti conducători de instituţii, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, foşti primari sau viceprimari, Marcela Papici, Radu Roca şi alţii.În cuvântul său, inspectorul general şcolar Călin Durla a apreciat activitatea liceului în cei 10 ani ca fiind foarte bună, cu cadre didactice model, din toate punctele de vedere, o şcoală în care se face învăţământ de calitate.

P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvântat pe mai departe lucrările învăţătoreşti de la Liceul „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare şi i-a îndemnat pe toţi, cadre didactice şi elevi, să reprezinte cu cinste învăţământul teologic în această zonă a Episcopiei.La festivitate au luat parte directori de instituţii din Satu Mare, de licee şi şcoli generale, aproape întreaga echipă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, alţi invitaţi. Despre necesitatea existenţei acestui liceu vorbesc şi cifrele de şcolarizare, care au crescut de la 176 de elevi în 2007, la 586 de elevi în 2016, şi şcolarizarea pe toată gama învăţământului: preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. Vorbim şi de o şcoală modernă, europeană, care, pe lângă rugăciune, derulează şi proiectele europene ca ERASMUS şi COMENIUS. Tot realizările din liceu s-au făcut cu binecuvântările ierarhilor, care au rodit, în primul rând, în creşterea claselor de liceu: trei clase în loc de una, cu specializări diferite: pedagogic, filologic şi teologie, aceasta identică cu cea a seminarelor teologice

 

 • Deschiderea noului an şcolar la Seminarul din Baia Mare. Foto.

Luni, 12 septembrie 2016 , cu începere de la ora 8,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia deschiderii noului an şcolar la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

O tradiţie care se respectă de mai mulţi ani

Sărbătoarea începerii noului an şcolar la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare se face de mai mulţi ani în prezenţa Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, care oficiază, în fruntea unui sobor de preoţi, Sfânta Liturghie, la care participă elevii celor două specializări, teologie ortodoxă şi ştiinţe ale naturii. Din anul 2014, de când avut loc fuziunea dintre Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Iosif Mărturisitorul" şi Liceul Teoretic Sanitar a devenit o tradiţie ca începutul de an şcolar să aibă loc în Catedrala Episcopală "Sfânta Treime" din Baia Mare. Alături de cei 550 de elevi de la cele două specializări, la Sfânta Liturghie şi la slujba de Te Deum au participat şi cele 52 cadre didactice şi părinţii elevilor, precum şi cei 112 boboci, câţi sunt în cele 4 clase cu două specializări.În anul şcolar 2014-2015, Seminarul Teologic "Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare a fuzionat cu Liceul Sanitar din municipiu, rezultând o singură unitate şcolară.Din sobor au făcut parte pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului, pr. prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru judeţul Maramureş, pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu, profesor de muzică, preoţi profesori şi preoţi slujitori ai Catedralei Episcopale. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de seminarişti, conduşi de pr. prof. drd. Andrei Baboşan.În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Ioan Claudiu Pop, pe seama Parohiei Ciolt, ca urmare a concursului organizat de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, la care a participat şi a luat nota cea mai mare. Tot în timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Radu Gheorghe Maxim.

Mesajul Preafericitului Patriarh Daniel a fost citit de directorul Seminarului, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita.

La finalul slujbei de Te Deum, P.S. Iustin a oferit celor doi directori, prof. Daiana Breban şi pr. prof. lect. univ. dr. Marius Nechita, Monografia-album a Protopopiatului Baia Mare, pentru a face parte din biblioteca şcolii.

Cuvântul de învăţătură

P.S. Iustin Sigheteanul a vorbit elevilor despre Biserica – şcoală pentru toată viaţa, despre Biserică – Şcoală şi Biserica - Spital.

„În lumea aceasta tineretul este manipulat foarte frecvent şi se încearcă să fie dus spre o direcţie care nu o să-i aducă fericirea şi pacea sufletească, şi nici împlinirea şi nici succesul în viaţă, a spus P.S. Iustin Sigheteanul. O educaţie adevărată este aceea în care şi sufletul, şi inima, şi mintea, adică toată fiinţa, sunt antrenate în procesul educaţional. Ori numai prin credinţă şi ştiinţă la un loc omul poate fi educat în chip desăvârşit. Biserica tocmai acest lucru face.”

INCEPUT DE AN SCOLAR 2016-2017
 • DESCHIDEREA ANULUI SCOLAR 2016-2017 - Deschiderea noului an scolar 2016-2017, luni 12 septembrie 2016, la ora 8:00, la Catedrala Episcopala "Sf. Treime", Baia Mare.
 • CAZAREA IN INTERNAT -DUMINICA 11 SEPTEMBRIE 2016

REZULTATE ADMITERE - la probele de aptitudini - MAI 2016 <FORMAT PDF>

REZULTATE ATESTAT- MAI 2016 <FORMAT PDF>

 

OFERTA EDUCATIONALA

AN SCOLAR

2016-2017

Admitere - probele de aptitudini 2016 <detalii>

TARGUL OFERTELOR EDUCATIONALE 2016-locul II <diploma>

 • Pliant -OFERTA EDUCATIONALA - AN SCOLAR 2016-2017-
 • Brosura ADMITERE 2016 <format pdf>
 • 19-20 mai 2016 eliberarea anexelor fişelor de înscriere de la şcoala gimnazială a candidatului, în vederea participării la probele de aptitudini

 • 23-24 mai 2016 înscrierea pentru probele de aptitudini la secretariatul liceului

 • 27 mai 2016 desfăşurarea probelor de aptitudini

 • 30 mai 2016 afişarea rezulatatelor la probele de aptitudini -depunerea contestaţiilor pentru proba scrisă

 • 31 mai 2016 afişarea rezultatelor finale, în urma contestaţiilor.

 • Flayer-oferta educationala 2016-2017

ELABORARE CURRICULUM

APEL SELECTIE <format pdf>

Selectie grup in grupurile de lucru pentru elaborarea curriculum-ului

<format pdf>

 
SAPTAMANA 18-22 APRILIE 2016 PROGRAMUL "SCOALA ALTFEL" <format pdf>
REZULTATE SIMULARE BAC 2016

INSCRIERE POSTLICEAL!!!

ASISTENT MEDICAL GENERALIST

-SCOALA DE STAT-

SPRIJIN PENTRU ANGAJARE INTR-O UNITATE MEDICO-SANITARA DIN TARA SAU DIN UE

TELEFONUL VERDE LA CARE SE POT SESIZA NEREGULILE SAU DISFUNCTIILE LA EXAMENE NATIONALE
 • TEL. VERDE NATIONAL: 0800801100-telefon gratuit sau site: http://www.educatiepentruviitor.edu.ro-unde se pot semnala nereguli aparute in organizarea su derularea examenelor nationale sau eventuale fapte de coruptie
 • TEL. VERDE al ISJMM: 08008160262-telefon gratuit
 

 • P.S. Iustin Sigheteanul a participat la premierea elevilor de la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare

Vineri, 27 mai 2016, de la ora 10,00 , Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a participat la premierea celor mai buni elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare şi la cursul festiv de absolvire a acestei unităţi şcolare, a celor din anul terminal.

Cursul festiv a început cu slujba Te-Deum-ului, oficiată de trei preoţi profesori ai unităţii de învăţământ – pr. Florin Hoban, inspector şcolar de religie, pr. dr. Petrică Covaciu şi pr. drd. Claudiu Pop, care mulţumire lui Dumnezeu că şi-a revărsat darurile peste Seminar, obţinându-se rezultate deosebite la învăţătură.

P.S. Iustin Sigheteanul a felicitat pe cei 117 absolvenţi ai anului terminal de la cele două specializări – teologie şi ştiinţele naturii - pentru rezultatele la învăţătură obţinute în acest an şcolar şi le-a spus elevilor cât de importante sunt cele două şcoli şcolare pentru învăţământul băimărean, adică şcoala pentru suflet şi şcoala pentru trup. P.S. Iustin Sigheteanul a subliniat deplina înţelegere şi colaborare între cadrele didactice de la secţia de Teologie şi secţia de ştiinţe ale naturii, a încurajat elevii pentru noile etape ale vieţii, i-a îndemnat să rămână în credinţă, în dragoste de Dumnezeu, şi a mulţumit profesorilor de la cele două secţii şi părinţilor care i-au sprijinit.

Pr. Florin Hoban a subliniat importanţa spaţiului în care se desfăşoară această festivitate, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, care, cu o zi în înainte, a găzduit sărbătorirea primei promoţii de absolvire a Seminarului Teologic băimărean, a precizat că în viaţă sunt foarte importante trăirile şi simţirile, le-a urat absolvenţilor drum bun în viaţă, mult succes binecuvântat în viaţa personală şi pe plan profesional.

Ca o surpriză a venit anunţul P.S. Iustin Sigheteanul că 10 dintre elevii celor două secţii, câte 5 de la fiecare, vor beneficia de o tabără gratuită de trei zile la Izvoare, pentru rezultatele deosebite obţinute la învăţătură. Foto.

Hramul Seminarului Teologic din Baia Mare la un sfert de veac de existenţă. Foto.

 

Studenţii de la Departamentul de Teologie Ortodoxă al Centrului Universitar Nord din Baia Mare şi cei ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare şi-au sărbătorit azi, sâmbătă, 30 ianuarie, prin Sfânta Liturghie Arhierească, ocrotitorii, Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare şi-a sărbătorit hramul „Sfântul Ierarh Grigore Teologul” tot în această săptămână, luni, 25 ianuarie.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de 16 preoţi şi 9 diaconi, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, pe care ierarhii şi preoţii maramureşeni o numesc Catedrala Tinerilor. Hramul şcolilor teologice maramureşene se sărbătoreşte aici din 2003, de când a fost târnosit primul nivel al Catedralei Episcopale.

Soborul a fost format din preoţi şi diaconi cadre didactice, din care au făcut parte pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, coordonatorul Departamentului de Teologie Ortodoxă de la Centrul Universitar Nord, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, pr. Gabriel Groza, directorul Liceului Teologic „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu, dirijorul Corului „Doxologia” al Catedralei Episcopale băimărene, arhim. dr. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii Rohia, arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, protos. Varlaam Coroian, stareţul Mănăstirii Chiuzbaia, alţi preoţi profesori şi preoţi diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date, alternativ, de Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al teologilor din Centrul Universitar, dirijat de lect. univ. dr. Teofil Stan, şi Corul „Angelli” al Seminarului Teologic, dirijat de pr. drd. Andrei Baboşan.

În rândul credincioşilor s-au aflat prefectul Anton Rohian, prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, părinţi şi bunici ai elevilor, oficialităţi judeţene şi municipale, credincioşi statornici ai Catedralei.

La încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a acordat titlul de stavrofor pr. Claudiu Pop, profesor de aproape un deceniu la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, şi diaconului Ionuţ Todorca, de la Centrul Eparhial, iar prof. Daiana Breban, director adjunct, conducătoarea liceului sanitar, Gramata Episcopală, în semn de „înaltă apreciere şi preţuire pentru promovarea învăţământului românesc la standardele cele mai înalte, pentru relaţiile colegiale cu profesorii şi purtarea de grijă faţă de elevii acestui liceu, precum şi pentru fuzionarea în cele mai amiabile şi frumoase auspicii şi speranţe cu Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

În cuvântul de învăţătură, adresat credincioşilor, rostit la momentul pricesnei, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a vorbit despre viaţa de sfinţenie pe care au dus-o cei Trei Ierarhi, mari dascăli ai lumii, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul sau cuvântătorul de Dumnezeu, şi Ioan Gură de Aur, care sunt, de aproape un secol, ocrotitorii şcolilor teologice ortodoxe din întreaga lume. Aceşti mari Sfinţi Părinţi luminători şi stâlpi ai Ortodoxiei au trăi în secolul IV, numit veacul de aur al Bisericii, pentru că la Sinodul I din anul 325 de la Niceea s-au alcătuit primele 7 capitole din Crez sau Simbolul Credinţei, iar la Sinodul de la Constantinopol, din anul 381, prezidat de Sfântul Grigorie Teologul, unul din cei Trei Ierarhi sărbătoriţi azi, în calitatea sa de Patriarh al Constantinopolului, mare gânditor şi teolog, s-au alcătuit celelalte 5 capitole. Mari au fost aceşti Părinţi Sfinţi ai Bisericii, pentru că părinţii lor au fost sfinţi, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul.

Şi cum aceşti Sfinţi s-au format în familii cu mare evlavie creştină, este încă o dovadă de netăgăduit că familia este cea mai frumoasă şi luminoasă icoană, creatoare de valori, formată din bărbat, soţie şi copii, iar Dumnezeu a aşezat-o ca prima celulă a umanităţii, baza societăţii, unde de mic se învaţă a face bune sau rele. În familie s-au născut marii sfinţi, marile personalităţi, marile genii, marii creatori, marii domnitori creştini, împăraţi şi voievozi, mari filozofi, mari compozitori, toţi în sânul familiei celei mici, mama, tata şi copiii, şi s-au dezvoltat în familia cea mare, Biserica. Fără lumina familiei, fără biserică, fără Lumina lui Hristos, omul devine orb. Îl orbeşte păcatul. Îl orbeşte lumea depărtată de Dumnezeu şi desacralizată, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul. De aceea, Biserica nu aduce nimic nou, nu spune nici o noutate când vorbeşte despre normalitate, când apără familia şi când cinsteşte mamele Sfinţilor Părinţi. În familia Sfântului Vasile cel Mare, de exemplu, au fost mai mulţi sfinţi.

Conducătorii şcolilor teologice au primit pentru bibliotecile instituţiilor cărţi şi reviste apărute în ultimul timp la Editura Episcopiei.

Pentru Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare a fost azi o zi de îndoită sărbătoare: hramul, ca şcoală teologică, prin sărbătorirea patronilor spirituali, Cei Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur, iar în al doilea rând împlinirea a 25 de ani de existenţă, ani rodnici, ani de împliniri. De la înfiinţare, peste 1.000 de seminarişti au absolvit această şcoală teologică de grad liceal, a spus pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului, care a mulţumit tuturor oaspeţilor şi Catedralei pentru că găzduieşte acest eveniment de mai mulţi ani.

ALBUM FOTO BALUL BOBOCILOR 2015
 • Luni 14 septembrie 2015, de Praznicul Inaltarii Sfintei Cruci, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala, ocazie cu care a deschis si noul an scolar la Seminarul Teologic ,,Sf. Iosif Marturisitorul" si Liceul Sanitar, care formeaza impreuna o singura scoala sub sigla seminarului, cadrele didactice si elevii participand la Sfanta Liturghie. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Gaborean Adian Vasile a fost hirotonit intru preot pe seama Parohiei Bozanta Mica Prot. Baia Mare, iar teologul Daniel Farcas, profesor de Noul Testament la Seminarul Teologic a fost hirotonit intru diacon. La sfarsitul Sfintei Liturghii s-a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Patriarh Daniel transmis cu ocazia inceperii noului an scolar. Un eveniment aparte a fost iesirea in procesiune si sfintirea crucii de 12 m inaltime, instalata pe esplanada catedralei si care urmeaza sa fie ridicata si montata pe cupola centrala la terminarea acesteia. Foto.
 • Marti 26 mai 2015 de la ora 11.00, Preasfintia Sa a asistat in Catedrala Episcopala la Slujba Te-Deumului si la festivitatea de absolvire a claselor a XII-a de la Seminarul Teologic Ortodox ,,Sfantul Iosif Marturisitorul,, si Liceul Sanitar din Baia Mare. Cele doua scoli au fuzionat in toamna anului 2014, pastrandu-si fiecare specificul vocational. Foto.
 • In cadrul Targului Ofertelor Educationale a fost organizat si un simpozion care s-a axat pe viitoarea cariera a liceenilor. Evenimentul s-a desfasurat astazi, 15 mai, la Centrul de Instruire si Marketing, iar participanti au fost elevi de la licee din intreg judetul. Liceenii au avut ocazia sa-si prezinte eseurile realizate de ei, iar un juriu format din profesori a evaluat eseurile si le-a premiat pe cele mai reusite. 
 
 • Seara duhovnicească organizată de Seminarul Teologic Liceal „Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, luni 23 Martie 2015 de la ora 16.00 , cu invitaţia PS Iustin Sigheteanul. S-a săvârşit Slujba Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul şi s-a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite Foto.
 

 • 23 -27 februarie 2015 –Seară duhovnicească la început de post , organizată de Seminarul Teologic Liceal „Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare , cu invitaţia PS Iustin Sigheteanul.

 

 
 

 

TRANSMSIUNE ONLINE CATEDRALA EPISCOPALA SFANTA TREIME BAIA MARE

14 decembrie 2014, ora 17
Live streaming video by Ustream

 

 

Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare, Vă invită la “Concertul Tradiţional de colinde”, care va avea loc în data de 14 decembrie 2014, ora 17, în Catedrala Episcopală, B-dul Unirii.

Concertul va fi susţinut de:

 • Corul “Doxologia al Catedralei Episcopale “Sfânta Treime” din Baia Mare şi Corala “Arhanghelii a preoţilor din Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, dirijate de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu;
 • Corul “Sfântul Ioan Damaschinul , al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Baia Mare, dirijat de pr. prof. dr. Teofil Stan
 • Corul “Angelli al Seminarului Teologic Liceal “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de pr. prof. drd. Andrei Baboşan.

 
 • Cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea Seminarului „Sfantul Nicolae” din Zalau, elevii Seminarului Teologic Liceal „Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, vor participa la Festivalul Concurs de Teatru Religios „Sf. Nicolae” Zalău in data de 5 decembrie 2014
 • Organizatori: Farcaş Daniel, Petruş Silviu, Verdeş Vlad - Presedinte ASCOR. Foto.
 • Sub îndrumarea Prof. Faur Rozalia, 28.11.2014 s-a sarbatorit ziua de
 • 1 decembrie – Ziua Naţională a României - Foto-

 • Luni 15 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a Savarsit Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala cu ocazia inceperii noului an scolar la Seminarul Teologic Sf. Iosif Marturisitorul. Dupa Sf Liturghie s-a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresat elevilor, parintilor si profesorilor si s-a savarsit slujba Te-Deumului. Foto.
 • De la ora 11.00 PS Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Te-Deumului pentru elevii si cadrele didactice de la Liceul Sanitar si scoala postliceala, care a fuzionat cu Seminarul Teologic din Baia Mare. Preasfintia Sa a adresat cu acest prilej un cuvant de binecuvantare. Foto.
 • Deschiderea noului an scolar 2014-2015, luni 15 septembrie 2014, la ora 8:00, la Catedrala Episcopala "Sf. Treime", Baia Mare.

  Deschiderea noului an scolar 2014-2015, la clasele de stiinte ale naturii si Postliceal Sanitar luni 15 septembrie 2014, la ora 11:00 in Sala Millennium .

CORIGENTE 2014 CLASA IX-XI - AN SCOLAR 2013-2014

CORIGENTE 2014 CLASA A XII-A - AN SCOLAR 2013-2014

 • Joi 19 Iunie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de incheiere a anului scolar la Seminarul Teologic ,,Sf. Iosif Marturisitorul,, din Baia Mare. Festivitatea a fost una solemna, precedata de Slujba Te-Deumului, urmata de acordarea premiilor si s-a desfasurat in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime,,. La sfarsitul serbarii P.S. Iustin Sigheteanul a oferit din partea Episcopiei Maramuresului si Satmarului 10 premii in bani si revista Ortodoxia Maramureseana tuturor elevilor premianti. Foto.

 • Peste o mie de baimareni au avut parte de o seara plina de emotie si bucurie cu ocazia concertului de pricesne, oferit de primarul Catalin Chereches. Evenimentul s-a desfasurat duminica, 6 aprilie 2014, la Teatrul Municipal Baia Mare, iar pe scena au urcat Florentina Giurgi, Rafila Barbos, Corul Angelli al Seminarului Teologic Ortodox „Sfantul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare si parintele Cristian Pomohaci. Organizat in pragul Pastelui, cea mai mare sarbatoare a crestinilor, concertul s-a dovedit a fi o binecuvantare pentru cei prezenti.

 • Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox Român „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, din Baia Mare, dirijor Arhid. prof. Andrei Babosan, onorează invitaţia făcută de Excelenţa sa, Domnul Ministru al Educaţiei Naţionale, Remus PRICOPIE, de a intona Imnul de Stat al României „Deşteaptă-te, române!” în deschiderea Conferinţei Europene pe Educaţie, eveniment aflat pe agenda preşedinţiei elene a U.E., desfăşurat la Ateneul Român, la data de 10 martiei 2014,ora 19.30.

  Delegatia este condusa de Pr. Dr. Marius Nechita - Directorul Seminarului Teologic Ortodox Român „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, din Baia Mare . 

INREGISTRARE DE LA ATENEUL ROMAN

http://www.youtube.com/watch?v=i5x4EC9H_FE

http://trinitastv.ro/stiri-video/seminaristi-baimareni-in-vizita-la-patriarhie-43188 -

JOI, 30 ianuarie 2014 (Sf. Trei Ierarhi)

 • Conducerea Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Iosif Mărturisitorul" şi Catedra de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultăţii de Litere Baia Mare au plăcerea de a vă invita la sărbătoarea şcolilor teologice, joi 30 ianuarie 2014 (Sf. Trei Ierarhi), având următorul program:

- Ora 9,30 - Sf. Liturghie arhierească în Catedrala Episcopală "Sf. Treime" (B-dul Unirii)

INREGISTRARE DE LA CATEDRALA EPISCOPALA

 

 

 • Conducerea Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Iosif Mărturisitorul" are plăcerea de a vă invita la Concertul tradiţional de colinde susţinut de Corul "Angelli" al Seminarului Teologic dirijat de Arhid. Prof. Baboşan Andrei şi invitaţii săi: Corul "Ioan Damaschinul" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă dirijat de Pr. Prof. Stan Teofil şi Corul "Doxologia" al Catedralei Episcopale "Sf. Treime" dirijat de Pr. Prof. Petrică Covaciu.

Concertul va avea loc la Catedrala Episcopală "Sf. Treime" (Bd. Unirii) din Baia Mare,

DUMINICA, 15.12.2013, ora 17:00.

INREGISTRARE DE LA CATEDRALA EPISCOPALA

 

 

"EUROPA LA CONFLUENTA TIMPURILOR SI SPATIILOR"

MARTI, 19 NOIEMBRIE 2013, ORA 17:00

SALA LICEULUI DE ARTE BAIA MARE

 • COORDONATORI: Prof. Dr. Nadia Roman, Prof. Daniel Farcas, Prof. Olivia Hossu, Arhid. Prof. Andrei Babosan

EVENIMENT CULTURAL CARITABIL - ACCESUL SE VA FACE PE BAZA UNEI DONATII, DE ORICE FEL, CARE VA AJUNGE ULTERIOR LA CEI NEVOIASI

 
 • Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat elevilor, părintilor şi profesorilor, cu ocazia deschiderii anului şcolar 2013-2014 (16 septembrie 2013)<detalii>
 • Deschiderea noului an scolar 2013-2014, luni 16 septembrie 2013, la ora 8:00, la Catedrala Episcopala "Sf. Treime", Baia Mare. <detalii>
 • Marti 18 Iunie, de la ora 9.30, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de sfarsit de an scolar la Seminarul Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul” care s-a desfasurat in Catedrala ,,Sf. Treime” din Baia Mare. Serbarea a debutat cu Slujba Te-Deumului de multumire. Dupa oferirea premiilor de catre diriginti, P.S. Iustin Sigheteanul a premiat 16 elevi, la recomandarea conducerii seminarului, care au obtinut rezultate deosebite la invatatura si la diferite olimpiade, precum si pe cei care nu au avut nici o absenta in catalog si au participat la toate slujbele religioase. P.S. Sa a inmanat din partea Fundatiei ,,N. Steinhardt” o diploma culturala si un premiu de 200 ron. Foto.
 • Marti 18 iunie 2013, P.S. Iustin Sigheteanul participa la serbarea de sfarsit de an scolar al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, in Catedrala Episcopala.

 • Miercuri 30 Ianuarie, de Sarbatoarea ,,Sfintilor Trei Ierarhi", P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime", din Baia Mare, cu ocazia hramului scolilor teologice.

 • INVITATIE - CONCERT DE COLINDE

  Conducerea Seminarului Teologic Ortodox “Sf. Iosif Marturisitorul” are placerea de a va invita la Concertul traditional de colinde sustinut de Corul “Angelli” al Seminarului Teologic dirijat de Arhid. Prof. Babosan Andrei si invitatii sai: Corul “Ioan Damaschinul” al Facultatii de Teologie Ortodoxa si Corul “Doxologia” al Catedralei Episcopale “Sf. Treime” dirijate de Pr. Prof. Petrica Covaciu.
  Concertul va avea loc la Catedrala Episcopala “Sf. Treime” (Bd. Unirii) din Baia Mare, duminica 09.12.2012, ora 17:00. AFIS

 • La începutul anului scolar 2012 – 2013, în ziua de 20 septembrie, IPS Arhiepiscop Justinian a facut o vizita la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, binecuvântând lucrarile acestui important asezamânt al Episcopiei noastre. Cu aceasta ocazie parintele profesor dr. Nechita Marius a rostit un cuvânt în care a prezentat programul si proiectele pentru anul scolar 2012-2013.
  ÎPS Justinian subliniind importanta acestui Seminar Teologic pentru Eparhia Maramuresului si Satmarului, între altele a spus tinerilor: „voi nu sunteti numai elevi, ci voi sunteti si ucenici ai lui Iisus Hristos care va pregatiti pentru o misiune foarte importanta pentru societate, pentru biserica, pentru tara”.
  Vizita s-a încheiat printr-un mic concert religios sustinut de elevii seminaristi. Foto.

 • DESCHIDEREA NOULUI AN SCOLAR 2012-2013:

  • se va oficia Liturghia Arhiereasca LUNI 17 SEPTEMBRIE 2012; LA ORELE 8,00, la Catedrala Ortodoxa"Sf. Treime" din Baia Mare, B-dul Unirii