<<conducere>>

 

CUVANTUL IERARHULUI


        Societatea secolului XXI este o societate informatizata in care circula ideile, informatiile, se introduc bibliotecile pe internet, se pot citi carti din toate bibliotecile lumii „on line”; am putea spune ca am ajuns pe o treapta de progres pe care n-o mai atinsese omenirea niciodata. Este adevarat! Numai ca aceste mijloace de comunicare intre diferite colturi ale Terrei nu au numai partea lor pozitiva si benefica, ci, pe nesimtite, s-au strecurat, pe langa adevar, lumina, creatie, arta, cultura, credinta si rele precum minciuna, intunericul, kitsciul, nonvaloarea, uratul, subcultura, necredinta si alte arme ale „stapanitorului acestui veac”, prin care corupe de la cele mai curate fiinte care sunt pruncii si tinerii nostri pana la cele mai savante minti, oferindu-le „pactul cu lumea si cu stapanitorul ei”.
        S-au alcatuit doua cete care lupta fiecare sa castige pe cat mai multi: pe deoparte „fii lui Dumnezeu”, care de la introducerea Bibliei pe internet si pana la invatatura de credinta crestina despre Intruparea Fiului lui Dumnezeu – Domnul nostru Iisus Hristos, cu tot tezaurul de creatie, arta sacra si cultura duhului, incearca sa ofere oamenilor mai accesibil, rapid si direct cuvantul si lucrarea lui Dumnezeu in lume, pentru salvarea si mantuirea lor; iar pe de alta parte „fii veacului acestuia care se insoara si se marita” sau nu se mai insoara si nu se mai marita, iesind din randuiala firii lasata de Dumnezeu, Creatorul intregii zidiri, si care promoveaza tot ce este potrivnic lui Dumnezeu si omului creat „dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu”. Prin aceasta se produce o agresiune in creatia lui Dumnezeu, avand ca efect destabilizarea si involburarea ei. Normalitatea si dreptatea, frumosul, adevarul si lumina sunt straine „fiilor acestui veac”. Si daca marele scriitor Dostoievski afirma ca: „frumusetea va mantui lumea”, iar cartea de capetenie a monahismului se numeste „Filocalia”, adica iubire de frumos, este cat se poate de firesc ca cei ce au ales sa fie de partea lui Dumnezeu si sa-si asume slujirea lui Hristos in lume si prin aceasta a semenilor – elevii nostri de la Seminarul Teologic „Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare - sa foloseasca inclusiv aceasta cale spre slujirea adevarurilor de credinta ale Bisericii noastre Ortodoxe, inmultind binele si frumosul in lume.
        Felicitam conducerea Seminarului Teologic din Baia Mare pentru deschiderea paginii de internet a acestei scoli teologice si nadajduim ca Dumnezeu va ajunge si pe aceasta cale in inimile multor oameni, dar mai ales ale multor tineri. Parintele Nicolae Steinhardt Delarohia ar spune: „Daruind vei dobandi”.

30 martie 2006,
Sf. Ioan Scararul

JUSTIN HODEA SIGHETEANUL

Arhiereu Vicar

<<conducere>>