<<conducere>>

 

GANDURI DESPRE SEMINAR SI SEMINARIST


      Seminarul Teologic Ortodox Roman din Baia Mare – seminar care poarta numele Sfantului Ierarh Iosif Marturisitorul – s-a nascut, din mila lui Dumnezeu, odata cu reinfiintarea Sfintei Episcopii a Maramuresului si Satmarului.
      Infiintarea acestui seminar a fost un act providential pentru Episcopia noastra si pentru poporul dreptcredincios din nord-vestul Romaniei.
      In fiecare an, zeci de tineri, dornici de lumina cartii si mai ales de lumina Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, au intrat cu bucurie pe portile acestui seminar. Tinerii care si-au indreptat pasii spre aceasta scoala au fost in mare parte oameni de vocatie, floarea satelor si oraselor din aceasta zona.
      Seminarul Teologic Ortodox Roman “Sfantul Iosif Marturisitorul” a adus o lumina noua in Municipiul Baia Mare si a schimbat atmosfera orasului prin darurile specifice unui seminar teologic ortodox.
      La inceput de drum am intampinat si greutati, dar profesorii au depus frumoase eforturi pentru inflorirea acestei scoli, spre bucuria credinciosilor din oras, din tot Maramuresul si Satmarul.
      Pentru noi, acest seminar este zestrea cea mai pretioasa care s-a realizat in acesti ani binecuvantati de Dumnezeu. Privind la elevii seminarului, vad in ei apostolii de maine, preotii vrednici, care vor purta mai departe faclia credintei in Dumnezeu, faclie pe care noi le-am pus-o in mana.
      Seminarul, seminaristul, apartin unei lumi aparte, in care, mai mult decat o atmosfera deosebita si rareori perceputa de cei din afara acestui spatiu, exista o lumina. Lumina existenta in acest asezamant este mai putin perceputa chiar si de cei dinauntru - adica de seminaristi - iar de catre cei din afara orizontului acestei lumi aparte, lumina despre care vorbesc nu este cunoscuta si inteleasa niciodata.
      Lumina aceasta o traieste discipolul in primul an, cand ia contact cu atmosfera din scoala. Nu este vorba de atmosfera fizica, ci de o atmosfera de alta natura, care i-a atras pe tinerii cu o anumita vocatie. De fapt, acesti tineri cu vocatie sunt cei care aici se gasesc, cu adevarat, in lumea lor. Ceilalti sunt simpli intrusi, care nu realizeaza niciodata valorile eterne pe care le serveste Seminarul. Aceste valori, pe care le-a visat omul dintotdeauna, au generat cultura, stiinta, arta, literatura. Tineri puri, integri, seriosi au avut aceste valori in suflet cand au optat pentru acest asezamant. Ei sunt foarte straini de cei care fac o scoala nu de dragul culturii sau al stiintei, ci numai din interese meschine, de a-si face o meserie, de a avea un mijloc de existenta mai comoda si mai imbelsugata, mai presus de ceilalti oameni – gandire fundamental gresita.
      Omul, care face parte dintr-o lume civilizata, se angajeaza la munca grea a studiului in primul rand pentru a-si largi orizontul spiritual, cultural si stiintific, orizontul cunoasterii, acesta fiind scopul prim al invataturii, al studiului. Numai dupa aceasta, ca o roada fireasca, vine si partea a doua, aceea ca prin invatatura sa-si imbunatateasca viata materiala. Daca acesta este sau trebuie sa fie scopul invataturii in toate scolile mai inalte din lume, in mod cu totul deosebit acesta este sau trebuie sa fie si scopul Seminarului.
      Seminaristul se pregateste pentru o misiune ce depaseste toate profesiunile din lume, dupa cum spune unul dintre cei mai mari ganditori ai lumii, Sfantul Grigorie de Nazianz, care a fost supranumit si Teologul. Acesta, vorbind despre pregatirea pentru preotie – care in mod special se face in seminar, uneori in graba si nu destul de atent - zice: “Cine este cel ce crede ca poate plasmui, intr-o singura zi, ca pe o statuie de lut, pe preot, pe aparatorul adevarului, pe cel ce va sta impreuna cu ingerii, pe cel ce va slavi pe Dumnezeu impreuna cu Arhanghelii, pe cel ce va inalta jertfele la Jertfelnicul cel de sus, pe cel ce va fi preot impreuna cu Hristos, pe cel ce va plasmui din nou pe om, pe cel ce va restaura in om chipul lui Dumnezeu, pe cel ce va lucra pentru lumea cea de sus – si ca sa spun ceea ce-i mai mare – pe cel care va fi dumnezeu si-i va face pe oameni dumnezei?”
      Doresc acestei scoli, in continuare, ani multi si gloriosi, cu profesori si elevi constienti de importantul rol pe care il are acest Seminar aici, in nord-vestul Romaniei.

 

IUSTINIAN CHIRA

Arhiepiscop

al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului


<<conducere>>