-inapoi-

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh DANIEL, adresat elevilor, parintilor si profesorilor, la începutul anului scolar 2010-2011

EDUCATIA – CRESTERE IN IUBIREA DE VALORI     La Inceputul fiecarui an scolar Mantuitorul Iisus Hristos ne dezvaluie prin Parabola Semanatorului ca In samanta pe care o seamana si In pamantul In care se seamana exista o putere: „pamantul rodeste de la sine: mai Intai pai, apoi spic, apoi grau deplin In spic” (Marcu 4, 26-28). La fel exista o putere In adancurile sufletului omului care se lumineaza si creste prin samanta cuvantului lui Dumnezeu. Dascalii din scoli sunt chemati sa modeleze, sa cultive sufletul elevului, pentru a creste intelectual si spiritual.
     Educatia are ca obiectiv cresterea spirituala a copilului, dupa modelul Mantuitorului Hristos: „iar copilul crestea si se Intarea cu duhul, umplandu-Se de Intelepciune, si harul lui Dumnezeu era asupra lui” (Luca 1, 40).
     Copiii care primesc o educatie crestina In scoala Invata sa cultive valorile perene ale spiritualitatii si culturii romanesti In context european.
     De aceea ne bucuram ca religia este prezenta In scoala si exprimam recunostinta noastra pentru lucrarea misionara a profesorilor de religie. Este o lucrare care nu poate fi evaluata acum, Intrucat este o investitie pe termen mediu, lung si vesnic. Ora de religie nu este umplere a timpului, ci sfintire a timpului, este apostolat sfant. Ea promoveaza o vedere a sensurilor profunde ale realitatii vietii si lumii si pregateste nu numai cetateni pentru patria pamanteasca, ci si cetateni ai Raiului, ai patriei ceresti. Nu exista investitie mai mare decat transmiterea credintei ca valoare vesnica. Credinta este si cea mai mare zestre pe care parintii o pot transmite copiilor, pentru ca ea Ii ajuta pe tineri sa faca deosebire Intre valori efemere si valori eterne, Intre iubire de moment si iubire vesnica.
     In completarea orei de religie, Patriarhia Romana, prin proiectele „Hristos Impartasit copiilor” si „Alege scoala”, propune sa refaca legatura copiilor cu o comunitate vie, marturisitoare si rugatoare. Prin aceste proiecte ea se straduieste sa-i integreze pe copii In duhul prieteniei si al comuniunii, sa previna abandonul scolar In familiile sarace si In cele In care parintii sunt plecati la munca In strainatate. Prin birourile de cateheza parohiala, prin taberele de copii pe care le organizeaza In cadrul acestor proiecte, Biserica se straduieste sa suplineasca lipsa de afectiune parinteasca, lipsa atmosferei de familie, descopera copii talentati si-i Incurajeaza sa-si cultive talantul In folosul Bisericii si al societatii.
     La Inceput de an scolar, rugam pe Milostivul Dumnezeu, Izvorul Intelepciunii si al Adevarului, sa binecuvanteze pe toti elevii, profesorii si parintii, pentru a dobandi bucuria cresterii spirituale a copiilor si tinerilor prin asimilarea de noi cunostinte necesare In viata si prin cultivarea valorilor constante ca: respectul semenului si prietenia, libertatea si responsabilitatea, harnicia si darnicia, demnitatea si solidaritea.

† Daniel,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Deschiderea anului scolar
2010– 2011

FOTO
  • Luni, 13 septembrie 2010: I.P.S. Arhiepiscop Justinian împreuna cu P.S Iustin Sigheteanul au participat la deschiderea noului an scolar al Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, care a avut loc la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime”. P.S. Iustin Sigheteanul a savârsit Sfânta Liturghie, dupa care a dat citire mesajului Preafericitului Daniel Patriarhul Romaniei, adresat dascalilor, parintilor si mai ales elevilor la începutul anului scolar 2010 – 2011. În cadrul sfintei liturghii, s-a savârsit si hirotonirea în treapta de preot a preacucernicului diacon Nicolae Zola, care va sluji ca preot caritabil la paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos” din cadrul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, „Gheorghe Pop de Basesti”, al judetului Maramures, din localitatea Baia Mare. În încheiere I.P.S. Justinian, a rostit un cuvânt de binecuvântare si de parinteasca povatuire, reliefând importanta actului religios-didactic în contextual actual. Alaturi de parintele director al seminarului Pr. Prof. Dr. Marius Nechita, au participat toti profesorii de la Seminarul Teologic, precum si parintii tinerilor elevi si eleve si diversi alti invitati


-inapoi-