-inapoi-

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh DANIEL, adresat elevilor, parintilor si profesorilor, la începutul anului scolar 2011-2012     În timp de criza oamenii se schimba: unii devin mai responsabili si se maturizeaza, iar altii se tulbura si se destabilizeaza. De aceea, educatia în timp de criza trebuie sa fie întarire spirituala a copiilor si parintilor pentru a nu pierde echilibrul si speranta. De fapt, educatia adevarata modeleaza si cultiva pe om nu numai profesional, ci si spiritual. Din pacate, în conceptia lumii secularizate de astazi, unii parinti asteapta ca scoala sa ofere copiilor lor o educatie care sa le permita sa câstige cât mai mult, într-o perspectiva strict materialista. Astfel apare individul „emancipat” care vrea sa fie cineva prin ceea ce acumuleaza material, dar care nu acorda multa importanta valorilor spirituale si morale. În aceasta perspectiva, omul educat numai stiintific poate ajunge sa fie în acelasi timp „savant si salbatec”.
     Din acest motiv, Biserica este mereu preocupata ca educatia integrala (stiintifica si spirituala) a copiilor si a tinerilor sa fie cu prioritate în centrul atentiei familiei, a scolii si a societatii, întrucât este cea mai importanta investitie spirituala, care nu poate fi niciodata evaluata în bani sau valori materiale.
     Omul fiind persoana se deosebeste de animale si de roboti, deoarece are sadita în firea sa chemarea de-a cauta valori spirituale perene si eterne. Toate momentele vietii omului pot avea semnificatii spirituale si deveni creatoare de valori perene. Aceste semnificatii se transforma în arta, religie, stiinta sau cultura si se transmit de-a lungul secolelor ca fiind un dor de nemurire sau o dorinta de comuniune si iubire eterna. De aceea, numai în relatia cu Dumnezeu omul descopera taina profunda a existentei sale, adica sensul ultim al vietii, al mortii si al învierii sale pentru a dobândi viata eterna.
     Majoritatea ideologiilor seculariste din ultimele doua secole au transformat expresia paulina omul cel nou (cf. Efeseni 4, 23-24), reducând idealul educatiei la formarea intelectuala si pragmatica materialista, care limiteaza omul la nevoile elementare biologice si culturale ale supravietuirii sau ale fericirii bazate pe valori materiale, abandonând dimensiunea formarii spirituale a omului prin care se cultiva smerenia ori modestia, sinceritatea, blândetea, iubirea dezinteresata si sfintenia.
     Ca urmare, învatamântul, cultura si relatiile de familie sunt în prezent amenintate de aceasta orientare materialista secularizanta, întrucât individul îti defineste identitatea prin adoptarea unui „fel de viata” (life style) bazat pe materialismul excesiv al societatii de consum. Însa consumul material excesiv de hrana, haine si confort material este semnul unui vid spiritual în viata omului care traieste mai mult la nivel corporal decât spiritual, cautând cu patima infinitul spiritual în lucrurile materiale limitate, sau înlociund iubirea eterna cu idoli trecatori.
     Într-un asemenea tip de societate obsesiv materialista, sistemul de învatamânt trece si el printr-o serioasa criza, astfel ca violenta si drogurile sunt prezente în scoli, iar copiii mici nu sunt suficient protejati de efectele nocive ale „industriei” pornografice. Tinerii sunt tentati si chiar ajutati sa gândeasca numai în termeni de succes material, sa fie „buni la învatatura”, ca sa poata „pleca afara”, adica în strainatate. Multi învata „sa se descurce individual”, pentru ca nu mai sunt antrenati spre un ideal national. Astfel, pragmatismul individualist excesiv submineaza patriotismul sanatos si simtul coresponsabilitatii comunitare.
     Încercând sa raspunda acestor probleme ale societatii noastre românesti, Patriarhia Româna a hotarât ca anul 2011 sa fie declarat Anul omagial al Sfântului Botez si al Sfintei Cununii în Patriarhia Româna, având ca teme prioritare pastoratia familiei crestine si educatia spirituala a copiilor si tinerilor.
     În acest sens, pe lânga orele de religie din învatamântul de stat, prin proiectele sale educationale „Hristos împartasit copiilor” si „Alege scoala!”, Biserica Ortodoxa Româna face eforturi multiple sa-i educe pe copii în spiritul iubirii de Dumnezeu si de oameni, prin promovarea rugaciunii, a prieteniei si a întrajutorarii, si sa previna abandonul scolar cauzat de saracie sau de absenta parintilor plecati la munca în strainatate. Prin birourile ei de cateheza parohiala, prin taberele de copii (4800 de copii în vara acestui an) pe care le organizeaza în cadrul acestor proiecte, Biserica se straduieste sa suplineasca, în viata multor copii, lipsa de afectiune parinteasca si a atmosferei de familie, dar si sa descopere copii talentati pe care îi încurajeaza sa-si cultive talantul în folosul Bisericii si al societatii românesti de azi.
     Acum, la începutul noului an scolar, cu sentimente de multa pretuire pentru cei care practica stiinta si arta educatiei, ne rugam Milostivului Dumnezeu, Izvorul întelepciunii si al bunatatii, sa binecuvânteze pe toti elevii, învatatorii, profesorii si parintii, pentru a putea trai împreuna bucuria cresterii spirituale si a formarii intelectuale a copiilor si tinerilor spre binele familiei, Bisericii si poporului român.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Deschiderea anului scolar
2011– 2012

FOTO

  • Joi, 15 septembrie 2011: I.P.S. Iustinian Chira si P.S. Iustin Sigheteanul au participat la deschiderea noului an scolar al Seminarului Teologic „Sfantul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, care a avut loc la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime”. Festivitatea de deschidere a noului an scolar a inceput cu primirea celor doi ierarhi in catedrala episcopala. P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi format din parintii profesori ai seminarului teologic baimarean si alti slujitori, dupa care a dat citire mesajului Preafericitului Daniel Patriarhul Romaniei, adresat dascalilor, parintilor si mai ales elevilor la începutul anului scolar 2011 – 2012, an scolar care este incadrat in realitatea vremurilor de criza, nu atat economica, cat mai ales socio-morala. Alaturi de parintele director al seminarului P.C. Pr. Prof. Dr. Marius Nechita, au participat toti profesorii teologi si laici de la Seminarul Teologic, precum si parintii tinerilor elevi si eleve, reprezentanti ai mass-media locale si diversi alti invitati.In cadrul Sfintei Liturghi au fost hirotoniti doi teologi . P.S Iustin Sigheteanul a subliniat in incheierea festivitatii necesitatea invatamantului teologic intr-o societate multiculturala si pluri-religioasa si i-a indemnat pe toti invataceii seminaristi la straduinta si osteneala de a-si insusi invataturile si valorile ortodoxe perene si eterne, ei avand sansa de a dobandi o educatie integrala – stiintifica si spirituala. Tot in incheierea ceremoniei de deschidere a anului scolar, I.P.S. Justinian a rostit un cuvant de binecuvantare si de parinteasca povatuire, reliefand importanta sacra a actului religios-didactic si frumusetea anilor de liceu, ca etapa unica si irepetabila a devenirii profesionale si duhovnicesti a fiecarui tanar seminarist.

-inapoi-